Translate

Sunday 30 November 2014

Μελομακάρονα 2

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλα μου θυμίζουν το χωριό μου,εκεί στην πανέμορφη Πιερία όπου κοντά στα Χριστούγεννα, όλη η οικογένεια εργαζόταν πυρετωδώς για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τους μεζέδες και τα γλυκά να είναι   σε αφθονία και πολύ περισσότερα από όσα θα μπορέσει να φάει όλο το σόι.
Αυτό που με τρέλαινε και το καταβρόχθιζα μετά μανίας ήταν τα μελομακάρονα. Συνταγές υπάρχουν εκατοντάδες. Εγώ θα σας γράψω τη συνταγή που μόλις δοκίμασα και γίνανε εξαιρετικά. Τέλεια μελωμένα και ταυτόχρονα τραγανά, με τα μπαχαρικά να δημιουργούν μια τρελή επιθυμία να φάω όσο το δυνατόν περισσότερα μη τυχόν και μας τελειώσουν και δεν έχουμε άλλα μελομακάρονα!!!!!  


Υλικά: (για το σιρόπι) 

500 γραμμάρια νερό
700 γραμμάρια ζάχαρη
3-4 γαρίφαλα 
1 ξύλο κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
200 γραμμάρια μέλι
250 γραμμάρια τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα 

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
400 γραμμάρια χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
530 γραμμάρια ηλιέλαιο
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του τσαγιού σόδα
1/2 κουταλάκι του τσαγιού κανέλα 
1/6 κουταλάκι του τσαγιού γαρίφαλο σε σκόνη

Εκτέλεση: Για το σιρόπι

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά όταν θα τα μελώσουμε.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός του μελιού και τα βράζουμε.
 Μόλις πάρει μια βράση, το σιρόπι είναι έτοιμο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 10 λεπτά ρίχνουμε το μέλι μέσα και ανακατεύουμε.
Προσοχή!!!
 Δεν πρέπει το νερό να βράζει όταν θα ρίξουμε το μέλι γιατί το σιρόπι θα μείνει νερουλό! Ενώ αν το ρίξουμε μετά από 10 λεπτά έχει την ιδιότητα να πήζει το σιρόπι.


Για το μείγμα:
 Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους.
Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύουμε καλά το σιμιγδάλι με το αλεύρι και το ρίχνουμε στην πρώτη λεκάνη με τον χυμό, το λάδι και τα αρωματικά που είχαμε ανακατέψει καλά.
Με μαλακές κινήσεις και για περίπου 1 με 1,1/2 λεπτά ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα γίνει ομοιόμορφο.
Προσοχή!!!
 Δεν ζυμώνουμε δυνατά, ούτε χρησιμοποιούμε μίξερ γιατί θα σκληρύνει η ζύμη και τα μελομακάρονα θα αλλοιωθούν, αφού θα αποβάλουν όλο το λάδι από το αλεύρι.
 Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε,  τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και κατευθείαν τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 4-5 δευτερόλεπτα.
 Τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα στρώνουμε σε έναν δίσκο και πασπαλίζουμε λίγο από το τριμμένο καρύδι.
Καλές και μελωμένες γιορτές σε όλους!!!!  


Μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook πατώντας ΕΔΩ


No comments:

Post a Comment